De ontspanningsroutines van mountainbikester Larissa voor, na en tijdens het fietsen

Hi, ik ben Larissa Hartog en ik mountainbike bij het Giant Liv Benelux Off-road Team. Op mijn 7e begon ik al met mountainbiken bij Wielervereniging Westland Wil Vooruit. Als eerstejaars juniore werd ik Nederlandse kampioene, dus deze wereld is mij absoluut niet onbekend. Zo weet ik dat niets zo belangrijk is als ontspanning na een lastige rit. Ik geef je daarom in dit blogs tips voor ontspanningsroutines voor, na en tijdens het fietsen.

Fotograaf: Irmo Keizer

Omgaan met spanning

Bij mij gaat alle spanning uit mijn lichaam zodra ik ben gefinisht. Om de spanning voor een wedstrijd de baas te worden, ga ik heel relaxed het parcours verkennen en daarna begin ik met een warming-up. Voordat ik start aan belangrijke wedstrijden ervaar ik wel veel spanning. Om de spanning zo minimaal mogelijk te houden, bekijk ik mijn doelen en probeer ik ademhalingsoefeningen te doen.

Fotograaf: Irmo Keizer

Fotograaf: Irmo Keizer

Voorkomen lichamelijke ongemakken

In het dagelijkse leven heb ik zeker wel wat spanning en stress. Ik voel stress in bepaalde spieren, zoals een stijve nek of zere rug. Ik merk dit ook aan spanning in de beenspieren. Om de klachten zo minimaal mogelijk te houden, doe ik aan foamrollen (met foamrollen gebruik je je eigen lichaamsgewicht om met behulp van een foamroller druk uit te oefenen op zachte weefsels). Ik ga daarnaast regelmatig naar een masseur om de spieren goed te laten ontspannen. Bovendien is zo’n massage ook heerlijk voor de mentale ontspanning. Even lekker genieten en aan niks denken!

Ontspannen tijdens trainingen

Tijdens een lange fietsrit voel ik geregeld mijn bovenrug, nek en schouders. Zeker tijdens een mountainbikerit met een hobbelige ondergrond ervaar ik klachten. Deze klachten los ik grotendeels op door een andere houding aan te nemen op de fiets. De klachten die af en toe nog opkomen, los ik op door tijdens het fietsen even wat te rekken en strekken.

Fotograaf: Irmo Keizer

Bron: XENZ

Onspanningsroutines

De enige ontspanningsroutine die ik tot nu toe heb toegepast bij wedstrijden is het concentreren op mijn ademhaling om de rest allemaal even te vergeten. Door diep in te ademen, de adem even vast te houden en vervolgens weer uit te ademen kan ik even ontspannen. Je focust je dan volledig op de ademhaling en dan vergeet ik de rest even, waardoor de spanning in mijn lichaam afneemt. Voor trainingen heb ik niet zozeer spanning dus hier zijn ontspanningsroutines ook niet voor nodig.

De Wellness-tip van Jos - formulemanager MIJN BAD

“Het gebruik van wellnessfaciliteiten kan enorm helpen te ontspannen, vooral na een lange, hobbelige fietsrit. Een bezoek aan de (thuis)spa is bijvoorbeeld erg relaxt. Ook kan stomen in bijvoorbeeld een stoomcabine je erg goed doen. Gebruik dan heerlijke geuren, zoals eucalyptus en mint voor de ultieme ervaring. Heb je daarnaast wel eens gehoord van de Feel Good Shower? Dit is een infra rood relax ervaring voor thuis.”

Bron: XENZ

Wil jij nog meer inspiratie op het gebied van sport en wellness? Bekijk de andere blogs van dames uit het Giant Liv Benelux Off-road Team.

Instagram, volg ons