Een douche of bad hebben beiden een ontspannende werking. Na een lange vermoeiende dag voelt het nemen van een douche of bad alsof je alle angst en slechte beslissingen wegspoelt. En een douche aan het begin van de dag verkwikt.
Foto: Dino bad in solid surface, Bron: Xenz
Was alle stress weg met het nemen van een douche:
Als je een vreselijke dag hebt gehad, probeer dan een hete stoomdouche te nemen. Het hete water ontspant onze zenuwen en kalmeert het hele lichaam.
Was de bacteriën weg:
Bacteriën zijn een van de grootste oorzaken van huidproblemen of ziektes. Als je een warme douche neemt, kunnen die bacteriën die temperatuur niet verdragen. Dit bewijst ook dat een warme douche huidproblemen vermindert.
Kom helemaal tot rust:
Als je kalmerende middelen wilt vermijden, probeer dan een warme douche als een natuurlijk kalmerend middel. Artsen raden steeds vaker patiënten een warme douche van maximaal 38 graden aan omdat het je zenuwen kalmeert en ontspant.
Foto: Water Evolution, Bron: Dekker Zevenhuizen
Verbetert de ademhaling:
Wanneer je ondergedompeld bent in lauw water, voel je comfort in optima forma. De longcapaciteit en zuurstofopname verbeteren. De temperatuur van het water helpt je hart sneller te kloppen en de bloedcirculatie werkt beter.
Optimaliseert de lichaamstemperatuur:
De lichaamstemperatuur regelen met behulp van baden is de snelste en gemakkelijkste manier. Om jezelf op te warmen, is een warm bad een uitstekend middel. Op een hete zomerdag kan het heel prettig zijn om juist een koud bad te nemen.
Foto: Dino bad in solid surface, Bron: Xenz
Onze huid verliest haar vocht wanneer ze wordt blootgesteld aan te veel zeep of douchegels.
Heet water verwijdert ook vocht van de huid. Het is niet eenvoudig om één bepaald iets te specificeren dat goed is voor de huid. In plaats daarvan hangt het ervan af hoe je je huid behandelt na of tijdens het douchen of baden.
Gebruik niet te veel zeep:
Als je elke dag veel zeep gebruikt, wordt je huid te droog. Vermijd veel zeep en probeer je huid te reinigen met biologische producten die meer vocht inbrengend zijn.
Vermijd te warm water:
Te warm water verwijdert vocht, of je nu in bad of onder de douche staat. Gebruik daarom liever lauw water met een temperatuur niet hoger dan 38 graden.
Water is een essentieel element van moeder natuur. Wees er bewust van hoeveel water er wordt verspild terwijl we in bad liggen of onder de douche staan. Water is schaars!
Het is niet eenvoudig om deze twee met elkaar te vergelijken als het om waterverbruik gaat. Qua douchen hangt veel af van de tijd die je doorbrengt onder de stralen en hoeveel water per minuut de handdouche doorlaat. Probeer in elk geval de tijd die je onder de douche doorbrengt te verminderen. Een waterbesparende handdouche klinkt aantrekkelijk, maar als er geen lekkere straal water op je lichaam komt, geeft het een onbevredigend gevoel. Liever kort en hevig met een sterke straal, dan lang(er) douchen met een “flutstraaltje”,.
Andere goede tips zijn om de kraan dicht te draaien als je aan het inzepen gaat, en ook samen douchen kan water besparen (of juist niet)…… Overigens bespaar je met korter douchen ook meteen op de gasrekening, want de energie die wordt verbruikt om het water op te warmen is duurder dan het water zelf.
Wat betreft het bad is het gemakkelijk. In de beschrijving van het bad staat normaliter hoeveel water er in het bad kan inclusief één persoon. Gemiddeld is dat zo’n 130 liter. Er bestaan ‘zuinige’ baden, waarin je uiteraard lekker kunt badderen. 1 bad staat in dit geval gelijk aan 10 minuten douchen.
Ervan uitgaande dat een handdouche gemiddeld zo’n 6 liter per minuut doorlaat, is het een eenvoudige rekensom. Een verouderde handdouche of een regendouche laten uiteraard meer door, maar in de meeste gevallen (behalve als je dus langer dan 20-25 minuten onder de douche staat) is het voordeliger om te douchen. (Onderzoek heeft uitgewezen dat de Nederlander gemiddeld 8 minuten doucht).
Douche er lustig op los, maar doe het korter en heviger! Ga daarnaast lekker 1 keer per week uitgebreid in bad. De tijd die je daar doorbrengt is niet van belang; neem iets te lezen of luisteren mee en geniet!
Wil jij meer badkamerinspiratie, informatie over de nieuwste badkamertrends en badkamer voorbeelden? Bekijk dan eens onze andere blogs.