Mountainbikester Monique over het
optimaal herstellen
na het sporten

Mijn naam is Monique Zeldenrust en ik fiets voor het Giant Liv Benelux Off-road Team, een team waarbij Mijn BAD een zeer betrokken partner is. Als mountainbikester die in wedstrijden graag zo goed mogelijk wil presteren, zorg ik goed voor mijn lichaam. Samen met een aantal dames uit dit team schrijven we blogs over herstellen, ontspanning, welzijn en gezond eten in combinatie met wellness, want dit gaat erg goed samen met elkaar. In dit blog vertel ik over een goed herstel na het sporten.

Cooling down

Wanneer ik een wedstrijd of training heb afgerond, doe ik een cooling down. Dat is voor het eerste deel van het herstel. Ik merk dat veel mensen direct na de inspanning stoppen, terwijl het beter is om het lichaam juist weer geleidelijk tot rust te brengen. In mijn geval is het zo dat ik elke training of wedstrijd rustig uitfiets. Mijn tip: kies de manier die bij je past en kijk naar hoe zwaar de inspanning is geweest.

Fotograaf: Irmo Keizer

Uitfietsen

Na een wedstijd duurt het uitfietsen bij mij zo’n twintig tot dertig minuten. Heel af en toe als de inspanning echt zwaar is geweest, wil ik nog wel eens licht stretchen. Mocht het uitfietsen om wat voor reden dan ook niet gelukt zijn, of wanneer de benen toch nog niet lekker aanvoelen, dan ga ik meestal met een foamroller aan de slag. Daarmee kan ik wat masseren om de benen weer wat losser te krijgen. Kortom; die cooling down is echt belangrijk. Je laat zo het lichaam weer tot rust komen.

Massage

Wie wel eens wat van fietsen op televisie heeft gezien, heeft vast ook opgemerkt dat de wielrenners in bijvoorbeeld de Tour de France elke dag gemasseerd worden. Dat bevordert het herstel natuurlijk ook, maar die luxe heeft niet iedereen na een wedstrijddag. Na een meerdaagse wedstrijd, een trainingskamp of na een zwaardere periode met trainingen en wedstrijden plan ik meestal een sportmassage in bij een spa of ik maak gebruik van mijn eigen thuis-spa om tot rust te komen en even de pijnlijke spieren weer wat los te masseren. Kortom; een aanrader voor iedereen. Want of je nu wel of niet intensief sport, ook na werk, stress, et cetera is herstellen nodig.

Sportvoeding en herstelmiddelen

Met het oog op een goed herstel maak ik gebruik van sportvoeding en herstelmiddelen. Zo gebruik ik de Born Recovery drank Vanilla als hersteldrank, wat goed is voor het aanvullen van de glycogeen voorraad en daarnaast de juiste verhouding eiwitten bevat. Dit gebruik ik alleen tijdens meerdaagse wedstrijden. Ook smeer ik Recovery Relax crème, voor wanneer beenspieren vermoeid aanvoelen. Af en toe neem ik tijdens meerdaagse wedstrijden of trainingskampen, Magnesium liquid in. Wanneer de spieren pijnlijk en vermoeid aanvoelen kan je dit voor of na de wedstrijd innemen.

Mijn wellness-tip

“Regelmatig ontspannen zorgt voor een beter herstel en hogere belastbaarheid. Doe iets waar je zelf rustig en ontspannen van wordt. Dit kan een dagje op een strandstoel in je (zonnige) tuin zijn of een middagje spa of sauna. Als je je er zelf maar prettig bij voelt. Even aan niks denken en lekker alles loslaten zorgt ervoor dat je er daarna weer een tijdje tegenaan kunt.”

Bron: Xenz

Bron: Villeroy & Boch

De wellness-tip van Jos – Formulemanager Mijn BAD

“Kom helemaal tot rust na een drukke sport(dag) in je eigen thuis-spa. Creëer de ultieme thuis-spa met een whirlpool. Kies bijvoorbeeld voor het Back-to-Wall bad Charley van Xenz. Dit prachtige bad vormt de eyecatcher in jouw badkamer. Nog een optie is het Oberon Back-to-Wall bad. Dit bad van Villeroy & Boch kenmerkt smalle randen en past ook prima in een wat kleinere badkamerruimte. Deze producten zijn te bewonderen bij de Mijn BAD winkels.”

Wil jij meer badkamerinspiratie, informatie over de nieuwste badkamertrends en badkamer voorbeelden? Bekijk dan eens onze andere blogs.

Instagram, volg ons