De gezonde levensstijl
van mountainbikester en veldrijdster Tessa

Hoi, ik zou me even voorstellen. Mijn naam is Tessa Neefjes en ik fiets voor het Giant Liv Benelux Off-road Team, een team waarbij Mijn BAD een zeer betrokken partner is. Samen met een aantal dames uit dit team, waaronder Monique, schrijven we blogs over herstellen, ontspanning, welzijn en gezond eten in combinatie met wellness, want dit gaat erg goed samen met elkaar. In dit blog vertel ik over mijn gezonde levensstijl. Overigens goed om te vermelden dat ik ben afgestudeerd als voedingsdeskundige.

Definitie gezonde leefstijl

Voor mij betekent een gezonde levensstijl dat jij je lekker fit voelt en voldoende energie hebt overdag waardoor je alle dingen kunt doen die je leuk vindt en niet wordt beperkt door je eigen conditie. Wat ik zelf van belang vind voor een gezonde levensstijl is voldoende beweging, gevarieerde voeding en voldoende slaap. Ik ben van overtuigd dat deze drie pijlers hand in hand met elkaar gaan. Als je niet voldoende slaapt, dan wordt het ook weer lastiger om een dag later voldoende en gevarieerd te eten. En dan heb je waarschijnlijk ook weer niet zoveel zin om te bewegen.

Tips om meer te gaan fietsen

Ik zou me voornamelijk focussen op het zetten van kleine stapjes. Fiets niet direct zes keer in de week, maar probeer dit in kleine en daarmee haalbare stappen te doen. Fiets je nu 2 keer per week? Bouw het dan ook rustig op naar die derde keer. Wat ook van belang is, is om er ritme en structuur in te brengen. Dus dat je dit ook echt inplant in je agenda, ‘die avond houd ik vrij om te gaan sporten’. Ik vind het ook belangrijk om een doel te hebben, dan blijf je gemotiveerd. Als het dan even wat minder mooi weer is en je denkt aan je doel, dan stap je wat sneller op de fiets dan wanneer je geen doel voor ogen hebt. Zoek daarnaast sportmaatjes. Sporten met een sportmaatje is veel gezelliger en je kunt jezelf ook nog eens uitdagen.

De juiste voeding

Als het gaat om voeding vind ik kleine stapjes zetten belangrijk. Ik vind het altijd beter dat je niet in één keer je hele voeding omgooit, maar kleine dingen aanpast waarvan jij denkt dat het haalbaar is en waar je verbetering in zit. Hetzelfde geldt voor diëten. Dat is toch een beetje een korte termijn oplossing. Ik zie dat ook op het werk. Dan zijn mensen snel en veel afgevallen, maar dat is dan waarschijnlijk alleen maar spiermassa. Je wilt je echter richten op de lange termijn, dus ik adviseer vaak om naar een blijvende levensstijl verandering te zoeken. Hoe pas je je voeding zo aan dat je het ook echt lekker vindt en dat het makkelijk vol te houden is, in combinatie met voldoende beweging en slaap. Zeker ook die laatste twee pijlers moet je niet vergeten. Als je tekort slaapt maak je ook niet alle goede verzadigingshormonen aan, waardoor je de dag erna weer meer snack-trek hebt en meer zult gaan eten. Ook hier werkt het dus hand in hand. Ga ook geen dingen tegen je zin in eten, omdat het zogenaamd gezond is, maar kies iets wat je echt lekker vindt.

Bron: Primabad

Optimaal ontspannen

Ik probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zodat ik minimaal acht uur slaap heb. Daar voel ik me het beste bij. In de ochtend vind ik het fijn om de dag te starten met een koude douche, dan ben je direct wakker. Het is ook goed voor de ontspanning om in bad te gaan na een regentraining. Je spieren zijn in bad weer direct goed doorbloedt. Ook probeer ik overdag mijn telefoon af en toe op zij te leggen. Ik bouw ook rustdagen in, dus ik zit niet elke dag op de fiets. Je hebt ook tijd nodig om te herstellen. Aan het einde van de dag geef ik de dag ook een cijfer als het gaat om hoe fit ik me voel. Aan de hand daarvan beslis ik of ik de dag erna wat meer ga doen in training of juist wat meer op mijn rust moet letten. Ontspannen doe ik ook door gezellige uitstapjes te maken, zoals het afspreken met vriendinnen.

Het volhouden

Zie het niet voor jezelf als een soort moeten, maar omdat je het wilt en je je er beter bij voelt. Ik merk dat als ik voldoende slaap, ik de dag erna een stuk energieker ben. Ik doe het voor mezelf om voldoende te slapen, omdat ik me er beter bij voel. Wat ik ook echt een goede tip vind voor mensen is om die structuur in je agenda in te bouwen. Slaap je voldoende, dan ben je de volgende dag energieker. Richt ook je omgeving in, zodat dingen makkelijk zijn. Leg bijvoorbeeld je sportkleding klaar, zodat je de volgende ochtend voorbereid op de fiets kan stappen. Dat maakt het ook makkelijker om de training daadwerkelijk te gaan doen. En als je een keer echt wat minder tijd hebt, dan kan je kiezen voor een rondje wandelen bijvoorbeeld in je pauze.

Bron: Villeroy & Boch

Rosa en Tessa

Mijn wellness-tip

“Ik vind dat je er echt een feestje van moet maken. Je moet niet gezond eten omdat het moet, maar omdat je het lekker vindt. Verzamel recepten, zorg voor een overzicht en maak je bord leuk op. Probeer er net als bij het slapen ritme in te bouwen, maar blijf ook genieten. Een keer wat afwijken is niet erg, als je maar de 80-20 regel aanhoudt. Met een vaste structuur in je voeding krijg je daarbij minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Je lichaam stelt zich daarop in en dan krijg je een veel beter gevoel overdag.”

De wellness-tip van Jos – Formulemanager Mijn BAD

“Herstel optimaal door het nemen van een heerlijk warm bad. Wist je dat het nemen van een bad veel positieve fysieke effecten heeft? Het badderen heeft een gunstig effect op hart en bloedvaten (bij een temperatuur van ongeveer 37 graden). Daarnaast gaat het nemen van een bad de spierpijn tegen, wat erg handig kan zijn. Bovenal is het nemen van een bad natuurlijk heerlijk ontspannend en het geeft je een goed on stressend gevoel na een lange dag. Probeer in ieder geval 15-30 minuten te badderen en doe dan helemaal niets. Zo kom je pas écht tot rust. Een bad nemen is dus goed voor lichaam & geest.”

Bron: Xenz

Wil jij meer badkamerinspiratie? Vraag dan ons gloednieuwe Moods Magazine aan boordevol badkamertips- en trends.

Instagram, volg ons